Pressemeddelelse

Linjeskibet Printz Friderich fra 1761 er blevet fundet ved Læsø

Natten mellem den 29. og 30. september 1780 forliste et af den danske flådes stoltheder ved Læsø. Det 52 meter lange danske linjeskib Printz Friderich forliste med 667 mand og 70 kanoner, da det gik på grund på Kobbergrunden ved Læsø. Officerer og besætning blev i dårligt vejr i løbet af 3 dage reddet i land på Læsø. Dels med linjeskibets egne både og dels ved både fra land. Kun 6 – 8 mand af besætningen gik tabt.

Vraget blev siden glemt og kun ved en ihærdig årelang eftersøgning af dykker Kim Schmidt, er det nu blevet fundet. Kim Schmidt og Undervandsgruppen har gennemsøgt mere end 104 km2 havbund med sidescansonar og magnetometer og dykket på mere end 200 anormaliteter på havbunden omkring Læsø, for at finde vraget.

Fra vraget er der optaget objekter der bestemmer vragets oprindelse. De vil indgå i Læsø Museums særudstilling for 2019 om ”Strandinger og vrag ved Læsø”. Historier der involverer mange skæbner og vinkler.

Undervandsgruppen Aps ved Kim Schmidt vil nu sammen med Læsø Museum søge, at skaffe midler til yderligere undersøgelser og optagning af genstande. Vragets træværk er meget nedbrudt af pæleorme, men under ballaststen og sand forventes det, at kunne finde kanoner og udstyr.

Fra første dykning på vraget optog Kim Schmidt messing kåreskæfter, bly musketerkugler og blyplade med kongekrone. På Undervandsgruppens hjemmeside er der et link til en spændende beretning om Linjeskibet Printz Friedrichs forlis, baseret på den efterfølgende Krigsretssag mod skibets fører Kommandørkaptajn Lous og officerer. Artiklen blev bragt i Læsø Museums Årsskrift for 2013.

Yderligere info ved Kim Schmidt – 20422983 og på www.undervandsgruppen.dk